TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐKNEK A KORONAVÍRUS- JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOSAN

 Az alábbiakban azokat a szabályokat, tudnivalókat foglaltuk össze, amelyeket kötelező betartani mindenkinek, amíg a járványhelyzet fennáll.

 

  • A szülőknek reggelente fel kell mérniük gyermekük egészségi állapotát, és ha láza van, köhög, nehézlégzéssel küzd, folyik az orra vagy hányás, hasmenés lép fel nála, ne engedje iskolába.
  • Ha a gyereknél napközben, az iskolában jelentkeznek a tünetek, az osztályfőnök értesíti a szülőt és a tanulót haza kell vinni.
  • A szülőknek kötelességük értesíteni a tanintézetet, ha a gyerek a következő okok miatt hiányzik az iskolából: a koronavírus jellegzetes tüneteit észlelték nála, SARS-Cov2-vel diagnosztizálták, a tanuló igazoltan fertőzött személy közvetlen kontaktja, ezért karanténban van.
  • A kockázati csoportokba tartozó tanulók (súlyos légúti betegségben vagy 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, súlyosan elhízottak, gyulladásos, autoimmun betegségekkel küzdők, ritka betegségekben, örökletes anyagcsere-betegségekben stb. szenvedők) kezelőorvosuk jóváhagyásával és ajánlása alapján, illetve szülői hozzájárulással térhetnek vissza az iskolába. Esetükben a tanintézet képviselőinek - szükség esetén - biztosítaniuk kell a távoktatást vagy a fokozott biztonsági körülmények közötti oktatást.
  • Egészségi problémák okozta hiányzás esetén a gyerekek igazolással térhetnek vissza az iskolába. Ha 3 napot vagy annál kevesebbet hiányzik, a szülő kézzel írott igazolását elfogadjuk. Ha 3 napnál hosszabb a gyógyulási idő, akkor orvosi igazolással térhetnek vissza az iskolába, amelyben kötelező módon szerepelnie kell a diagnózisnak.
  • A szülők / hozzátartozók nem léphetnek be az iskola udvarára, és nem kísérhetik a gyerekeket az épületbe, kivételt képeznek azok az esetek, amikor a szülő az osztályfőnökkel vagy az igazgatóval előzetesen egyeztetett.
  • A szülőkkel telefonon vagy elektronikus úton kell kommunikálni a betegség jeleinek időben történő azonosítása és a közösségben történő betegségmegelőzés érdekében. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyire fontos a legkisebb fertőző betegségre utaló jelekkel rendelkező gyermek otthoni elkülönítése.
  • A gyerekekkel tudatni kell, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, tartsák be a megfelelő távolságot, ne öleljék meg egymást, ne érintsék meg egymás kezét, egymás dolgait.
  • A tanulóknak védőmaszkot kell viselniük óra közben és szünetben is, ha az iskola épületében tartózkodnak. A maszkokról a szülőknek kell gondoskodniuk.

 

HASZNOS TANÁCSOK SZÜLŐKNEK:

  • Beszéljen gyermekével arról, hogyan tudja megvédeni magát az új koronavírus-fertőzéstől!
  • Magyarázza el a gyermeknek, hogy bár az iskola újra megnyílik, a mindennapi élet nem lesz ugyanaz, mint korábban, mert vigyázniuk kell magukra, és kerülniük kell a fertőzés terjedését!
  • Figyeljen a gyermek mentális állapotára, és beszélje meg vele az érzelmi hangulatának változását!
  • Tanítsa meg gyermekének, hogyan kell megfelelően kezet mosni, és beszéljen vele arról, hogyan kell betartani a helyes higiéniára és a távolságtartásra vonatkozó általános tanácsokat!
  • Tanítsa meg gyermekét, hogy mosson kezet: amikor iskolába érkezik, amikor hazatér, étkezés előtt és után, WC-használat előtt és után, illetve minden szükséges helyzetben!
  • Tanítsa meg gyermekének, hogyan kell helyesen viselni a védőmaszkot, és magyarázza el viselésének fontosságát és szükségességét!
  • Tanácsolja gyermekének, hogy ne fogyasszon társai enni- és innivalójából, ne cseréljen személyes használatú tárgyakat (pl. telefon, táblagép, íróeszközök) más diákokkal! Naponta tisztítsa, fertőtlenítse gyermeke otthon gyakran használt tárgyait (telefon, táblagép, számítógép stb.)!
  • Mérje fel gyermeke egészségi állapotát minden reggel mielőtt iskolába megy!
  • Ha a gyermek lázas, légzőszervi tünetek (köhögés, légzési nehézségek), hasmenés, hányás jelentkeznek, kérjük, forduljon telefonon a háziorvosához vagy a sürgősségi szolgálathoz, és ne vigye a gyereket az iskolába!
  • Ha a gyermek az iskolában megbetegszik, haladéktalanul vigye haza, és telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvossal vagy a sürgősségi szolgálattal!

 

 BETARTANDÓ SZABÁLYOK DIÁKOK SZÁMÁRA:

  1. Gyakran mossatok kezet!
  2. Kerüljétek a kapcsolatot légúti fertőzésekben szenvedő emberekkel!
  3. Ne érintsétek meg a szemeteket, az orrotokat, a szájatokat kézfertőtlenítés nélkül!
  4. Tüsszentés vagy köhögés esetén takarjátok el az orrotok és a szájatok!

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK!

Az intézmény vezetősége és az osztályfőnökök

Jelvényünk

Újdonságok

Kapcsolat

Telefon/Fax: +40 266 246 897

E-mail: gs.gaboraron@eduhr.ro

 

Postacím:

Hargita megye - jud. Harghita

Szentegyháza - Vlăhiţa

Utca: Mihai Eminescu, szám: 2/B

Irányítószám: 535800

 

Pszichológus:
MIKLÓS CSILLA
0745295089

Fejlesztő pedagógus:
SZIKSZAI ORSOLYA
0744107871

Logopédus:
LACZKÓ KŐSZEGI GYÖNGYVÉR
0745195263