Emlékezünk: Tamási Áron 125-, iskolánk 170 éve született

Tamási Áron 125 éves születésnapja és a Tamási Áron Általános iskola alakulásának 170 éves évfordulója alkalmával szerveztünk tanulmányi kirándulást az I és II. osztályosok számára.  Úgy gondoltuk, Tamási Áron nyomaiban kell járjunk, hogy a kicsik is megérthessék, honnan az iskolánk neve, miért van  Tamási Áron dombormű az iskola bejáratánál.

Tamási Áron sírjánál tiszteletünket tettük, csodálták is a sok megemlékező koszorút.

Elzarándokoltunk Tamási Áron szülőházához is, ahol az idegenvezető a korosztálynak megfelelően ismertette a ház legfontosabb emléktárgyait, Tamási írásait.  A szülők szerint a gyerekek nagyon aprólékosan mesélték el otthon a látottakat.

A következő állomás Szejkefürdőn a Mini Erdély Park volt, hogy az épített örökségünk gyöngyszemeiből is megismerhessünk, még ha kicsinyített formában is. Vasút, alagút, tó, várfal, árok, rönkszállító, vízimalom, ványoló, tornácos székelyház, gyönyörű templomok és kastélyok elképesztő látványt nyújtottak a kicsik számára. Zete meg Rika kalandjaiba is betekintést nyertek a moziteremben. Körbejárták a nagy várat is, buzogányt, kardot megvizsgálva, majd a Zete varázsfurulyája csábította el a kiránduló csapatot. Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeumban a hangszerkiállítást látogattuk meg.

 A rajzversenyt következő héten szerveztük minden 0-IV. osztályos számára, miután mindenik osztály megismerkedett Tamási Áron egy- egy írásával.    Pl. Bölcső és bagoly- Iskolába indulás, Mézeskörte; Czincziri Hám, Három testvér, A hazug sün stb.

Tanulmányi utunkat Szentegyháza helyi tanácsa és a Communitas Alapítvány  támogatta.  Az okleveleken a Communitas Alapítvány logója és a városunk címere is megjelenik, hirdetve, hogy ők a támogatók.

 Az önrészt a SPES Alapítvány és a szülők támogatásával valósítottuk meg. Mindenkinek köszönjük a támogatást, remélve, hogy hasonló élményekben máskor is lesz részünk.

A Gábor Áron Szakközépiskola és a SPES Alapítvány nevében

                     Burus Mária Ella, programfelelős

 

Jelvényünk

Újdonságok

Kapcsolat

Telefon/Fax: +40 266 246 897

E-mail: gs.gaboraron@eduhr.ro

 

Postacím:

Hargita megye - jud. Harghita

Szentegyháza - Vlăhiţa

Utca: Mihai Eminescu, szám: 2/B

Irányítószám: 535800

 

Pszichológus:
MIKLÓS CSILLA
0745295089

Fejlesztő pedagógus:
SZIKSZAI ORSOLYA
0744107871

Logopédus:
LACZKÓ KŐSZEGI GYÖNGYVÉR
0745195263